Tekniska förutsättningar för att använda gränssnitt suomi.fi-informationsleden
Gränssnittärenden med Riksarkivet, som till exempel överföring av arkiverat informationsmaterial och den kontextuella metadata som beskriver dem, sker via Suomi.fi-informationsleden. Den uträttande ärenden organisationen kan ansluta sig till informationsleden genom att installera en egen anslutningsserver eller genom att använda en gemensam anslutningsserver som har installerats av en annan part eller IT-leverantören.
Det finns en serie videor tillgängliga för att vägleda och beskriva hela processen från anslutning till Informationsleden till att börja använda anslutningsservern: https://www.youtube.com/playlist?list=PL_4wcX5Kd8SGR0bDbg66N25BIO19mMYKP (på finska) |
Förberedning
Läs noggrant igenom materialet om Informationsleden
https://kehittajille.suomi.fi/tjanster/informationsleden/presentation-av-tjansten och beskrivningen av tjänsten
https://kehittajille.suomi.fi/tjanster/informationsleden/presentation-av-tjansten/tjanstebeskrivning .Planera och reservera de resurser (tid, personal) och den budget (upphandling, avtal) som krävs för anslutningen.
Definiera de nödvändiga rollerna inom organisationen (eller med en eventuell IT-leverantör):
Administrativ kontaktperson
Administrativ reservkontaktperson
Teknisk kontaktperson
Teknisk reservkontaktperson
Det är bra att definiera Informationsledens möjliga användarbehov även för annat bruk, inte bara inom det primära användarbehovet.
Ansöka om anslutningstillstånd
Ansökan om anslutningstillstånd börjar med att man ansluter sig till testmiljön (FI-TEST).
Utvecklingsmiljön (FI-DEV) behövs inte (för utveckling av gränssnitt) och produktionsmiljön (FI) kan man inte ansluta sig till förrän användningen har testats.
Fyll i ansökan om anslutningstillstånd på sidan
https://kehittajille.suomi.fi/tjanster/informationsleden/ibruktagande > Ansök om anslutningstillståndLäs igenom processen för ibruktagning noggrant. Där hittar du förklaringar och länkar till bland annat en exempelansökan, beskrivningar av informationen som krävs och innehållet i certifieringsansökningarna.
Läs också användarvillkoren för Informationsleden
https://palveluhallinta.suomi.fi/storage/cms.files/mCIkgj4nD954f3u5.pdf. (på finska). De måste godkännas innan ansökan skickas.
Om IT-leverantören ska installera och underhålla anslutningsservern kan IT-leverantören lämna in alla ansökningar om tillstånd i sitt eget namn och registrera anslutningsservern i sitt eget namn. Då blir din organisation användare av servern som en separat organisation.
Om IT-leverantören ska installera och underhålla anslutningsservern, men du vill registrera servern i din organisations namn, måste en representant för din organisation med firmateckningsrätt fylla i alla tillståndsansökningar.
Installera anslutningsservern
Öppna brandväggar
Underhållet för informationsleden skickar instruktioner för hur portarna på anslutningsservern öppnas. Underhållet returnerar också följande information, som behövs för att ansluta servern till testmiljön, till den som ansluter sig:
Konfigurationsankare (xml-fil).
Namnet som organisationen som ansluter sig är registrerad under på informationsleden (Member Name).
Installera programvara
Informationsledens RHEL- eller Ubuntu-anslutningsserver:
Informationsledens containrade anslutningsserver:
Hämta och installera certifikat
Ansluta anslutningsservern till test- eller produktionsmiljö:
1. Skicka de ansökningar om underteckning- och autentiseringscertifikat (CSR-filer) som du skapar i användargränssnittet till: palveluvayla@palveluvayla.fi.
2. Installera de certifikat som undertecknats av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata som du fick i returposten i användargränssnittet.
OBS! Om du ansluter dina organisationer till informationsleden via en befintlig anslutningsserver behöver du inte ansöka om ett autentiseringscertifikat, utan endast om ett underteckningscertifikat.
Ta i bruk
Nästa steg är att konfigurera anslutningsservern genom att lägga till (minst ett) subsystem, så att man genom servern kan använda tjänster från andra aktörer som är anslutna till informationsleden.
Subsystemet är den unika beteckningen för kundsystemet i informationsleden och används för att anropa tjänster.
Instruktioner för hur du skapar (och tar bort) ett subsystem finns på:
https://kehittajille.suomi.fi/tjanster/informationsleden/stodartiklar/anslutsningsserver/att-lagga-till-ett-nytt-subsystem-till-anslutningsservern-och-ta-bort-detTjänster som tillhandahålls av andra aktörer är kundsystem och måste anslutas till subsystemet för anslutningsservern. Instruktioner för hur du ansluter ett kundsystem: https://kehittajille.suomi.fi/tjanster/informationsleden/stodartiklar/anslutsningsserver/anslutning-av-informationssystem-till-anslutningsserver
Om det behövs måste en adaptertjänst användas med anslutningsservern för att omvandla datan som ska skickas till ett format som informationsledens gränssnitt förstår. Se instruktioner på:
https://kehittajille.suomi.fi/tjanster/informationsleden/stodartiklar/datautbyte/informationsledens-adaptertjanst
Testning
Du kan testa om anslutningsservern fungerar i allmänhet genom att anropa vilket offentligt subsystem som helst som är anslutet till informationsleden, till exempel https://liityntakatalogi.test.suomi.fi/sv/dataset/testservice
Övergå till produktionsmiljö
Obs! Samma anslutningsserver kan inte användas för både test och produktion.
Du ansluter dig till produktionsmiljön på samma sätt som du ansluter dig till testmiljön.
Börja med att installera en ny anslutningsserver.
När du lägger till de certifikat du fått från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata till anslutningsservern för produktionsmiljön, ska du se till att de är till för produktionsmiljön, och inte för den tidigare testmiljön.